In 2006 kondigde het bedrijf een reorganisatie aan. Per eind 2007 zou het werk van het Customer Service Center in Nederland gedaan worden door personeel in Kaapstad.
Tot aan de zomer van 2007 was er personeel aangenomen in Kaapstad en hadden ze een verplichte taal training en taalvaardigheidstoets gedaan. In augustus gingen de eerste collega’s erheen om werkzaamheden te trainen.

Ik had geluk en mocht in oktober ook voor 3 weken naar Kaapstad. In die 3 weken mocht ik nog wat specialistische trainingen geven. In de tussen tijd zouden ze daar live gaan en beginnen met het doen van de dagelijkse werkzaamheden welke we in Nederland ook deden.
Samen met een aantal collega’s zou ik dan een soort ren je rot spelen op de vloer(floorwalker) om direct de nieuwe collega’s/klanten te kunnen helpen met hun vragen.

Buiten de 3 weken werk, mocht ik gelukkig ook een week verlengen (voor vakantie).

Uiteraard ga ik in een reisverslag niet vertellen wat ik op het werk gedaan heb, maar wel over de weekenden, mijn week vrij en eventuele avond uitjes.

15-9 Schiphol – Kaapstad
Vroeg in de ochtend ben ik door mij neef naar Schiphol gebracht voor een rechtstreekse vlucht met KLM naar Kaapstad. Het was voor mij wat langer geleden dat ik gevlogen had en was best nerveus.
Ik heb 3 uur lang over Schiphol gelopen om uiteindelijk naar de gate te gaan.
Vanuit het bedrijf vloog ik business class en dat is best luxe, overal krijg je voorrang en een glas champagne (‘S morgens om 10:30) als welkom.
Als leek in business class werd e.e.a. door de stewardess aan mij uitgelegd. Het bleek dat in plaats van doelloos rondlopen over Schiphol ik ook gebruik had kunnen maken van de business lounge.

Na een relaxte vlucht van 12 uur kwam ik iets over 23 uur aan in Kaapstad.
Bij de uitgang van de terminal stond een chauffeur op mij te wachten, deze bracht mij rechtstreeks naar het hotel.

Bij aankomst zaten een aantal van mijn collega’s nog op het terras van het hotel te wachten. We hebben het nog even over de vlucht gehad en over de planning van zondag “Uitrusten doe je maar in de baas zijn tijd”(zei mijn Nederlandse team leader).

16-9 omgeving Kaapstad
Voor vandaag hadden mijn collega’s een wijntour besteld. We moesten vroeg oppad.
Het ontbijt was op het terras, aan het terras achter het hotel zit een pier en een jachthaven. De robben hebben de steigers gevonden.
Op 1 van de foto’s van het hotel, zie je een woud van kranen, dit is de bouwput voor het nieuwe voetbal stadion voor het WK van 2010.

We werden keurig netjes opgehaald door de gids, welke ons met zijn mini busje naar de eerste boerderij(Anura) bracht.
Onder het genot van het uitzicht kregen we verschillende wijnen en crackers geserveerd.

Na Anura gingen we naar een andere wijnboerderij (spier) althans, dat was volgens de gids de bedoeling.
Naast de wijn boerderij was een plaats waar je cheeta‘s kon aaien, en zeg nou zelf, wijn drinken kun je in Nederland ook, maar cheeta’s aaien niet.

Op de terug weg zijn we langs Stellenbosch gereden en heel even gestopt bij “oom Sammie se winkel“.

‘S avonds lekker gegeten op het terras van het hotel.

17-9 Kantoor
Vandaag de eerste keer naar kantoor.
Er is een taxi geregeld, iedere dag worden we met een VIP taxi bus van en naar het hotel gebracht.
Het kantoor is oud en tijdelijk, het nieuwe kantoor is 30 meter verderop, maar is nog in aanbouw.

19-9 Camps bay
Een aantal collega’s gaan eind deze week terug naar Nederland en wilden nog heel graag naar Camps Bay.

20-9 Waterfront
Vanavond afscheidsdiner met de collega’s die morgen weer naar Nederland vliegen.
2x per uur gaat er een shuttle bus tussen het hotel en het V&A Waterfront. Het is maar 900 meter, maar er wordt dringend afgeraden dit stuk te lopen.
Het Waterfront is een groot winkelcentrum en 10-tallen restaurants. Als je niet in het hotel wil eten, is dit de locatie.
Vanavond werd het Quay4.

22-9 Waterfront
Vandaag had ik de gelegenheid om Kaapstad te verkennen. De collega’s die mij vorige week hebben opgevangen en wegwijs hebben gemaakt zijn naar huis en nieuwe collega’s komen rond middernacht aan. De collega die ook nog langer bleef had met iemand afgesproken.
De dag begonnen met een rondje Waterfront.

Vervolgens een rondvaart door de baai.

Gevolgd door een bezoek aan het 2 Oceans aquarium.

En afgesloten met een rondje met de welbekende rode bus.

23-9 Waterfront Whale watching
Van de nieuwe collega’s hadden we het verzoek gekregen om te gaan whale watchen.
We hadden een plaats gereserveerd voor in de middag.
Vertrek was vanuit V&A waterfront voor een poging om walvissen te spotten in de aangrenzende baai. er was een garantie afgegeven, als we geen walvis zouden zien, zouden we ons geld terug krijgen.
Het was een mooie middag om op het water te zijn, niet bewolkt, de golven waren niet al te hoog en het was helder. Ook al zouden we geen walvissen zien, de tocht was mooi.
Na een uurtje varen hadden we geluk, we zagen een eerste glim van een walvis.
Bij het spotten van walvissen is er 1 regel, je mag ze tot op 100 meter naderen, daarna is het aan hun.
Wederom hadden we geluk, heb bleken er niet alleen 2 te zijn, maar kwamen ook steeds dichter bij de boot. Uiteindelijk bleek het een soort van paringsritueel te zijn en lagen ze even later als 2 eilanden in het water te paren. Op een meter of 20 van de boot.

26-9 Werk
Het was al eerder ter sprake gekomen, mijn team leader had zoveel heimwee naar huis de laastste keer dat ze in Kaapstad was en ze ziet heel erg op tegen een volgende sessie van 2 weken (vanaf 14-10).
Hoe ik er tegenover stond om nog 2 weken langer te blijven, of ik er even over na wilde denken en ik zou die 2 weken alleen zijn(Geen Nederlandse collega’s)
Een uur later heb ik haar terug gebeld dat het na overleg met mijn ouders voor mij geen probleem zou zijn om langer te blijven.
Vanuit Nederland zou het hotel en vlucht geregeld worden.
Bij aankomst in het hotel lag er een briefje dat de hotelkamer bevestigd was tot 27-10. Even later kreeg ik ook de bevestiging van mijn terug vlucht.
Het was nu officieel 4 weken is het 6 weken geworden.

29-9 Inverdoorn
voor vandaag staat een bezoek aan een natuur reservaat op de planning.
Al vroeg uit de veren voor een 2,5 durende rit naar Inverdoorn.

Na een tussenstop vlak voor Worcester gaat de rit verder door de bergen en over lange rechte wegen.

Inverdoorn is een mooi aangelegd reservaat met veel “wilde” dieren.
We zijn na een korte pauze in een Jeep gestapt om met gids door het reservaat te gaan.
De leeuwen zijn afgezonderd van de rest, Het park is best groot, maar te klein om ze “los” te laten lopen.
De cheeta’s ongeveer het zelfde verhaal, alleen kunnen we hier wel doorheen met de jeep.
Na nog een tijdje rijden waarbij we onderweg het een en ander spotten hebben we tijd om even de benen te strekken voor we weer met de Jeep op de terug weg gaan.

Na nog een kleine versnapering is het tijd om weer in de bus te stappen en terug naar het hotel te gaan.

30-9 Cape Point
voor vandaag hebben we gekozen om naar Cape point te gaan. Aangezien we pas om 12 uur gaan vertrekken eerst nog even wat boodschappen gedaan op het Waterfront.

Onderweg naar Cape Point zijn we een paar keer gestopt om van het uitzicht te genieten, en hebben we nog een stop gemaakt bij een struisvogel boerderij.

Vanaf de parkeerplaats is het een aardig eind omhoog naar de oude vuurtoren.
Het was een flinke klim maar met de mooie uitzichten en zelfs een walvis was het het zeker waard.

Geleerd dat er 2 goede antwoorden zijn op de vraag waar de Atlantische en Indische oceaan samen komen. Vraag je het in Kaapstad, dan is dat Cape Point. Vraag je het ergens anders, dan is dat Cape Agulhas. Hier zou je een paar kilometer uit de kust inderdaad met je ene been in de Atlantische oceaan kunnen staan en met de andere in de Indische.

Op de terugweg via de andere kant van de berg lagen er een paar bavianen langs de weg.

Bij Boulders Beach hebben we een tussenstop gemaakt om daar een kolonie Pinguïns te bezoeken.

6-10 Rondje Centrum
Mijn 2 achtergebleven collega’s voelden zich niet zo lekker, dus heb ik er ook maar een rustige dag van gemaakt, beetje door de bekende buurten gewandeld, er was vooraf verteld dat kaapstad niet altijd even veilig was, dus nu ik in mijn eentje ben wel even extra voorzichtig.
Veel gewandeld want het oog wil ook wat, maar geen camera of telefoon meegenomen want die wil ik later ook nog gebruiken.
Wel nog even plaatsen gereserveerd voor de boot naar Robben Island, Dit is toch wel iets wat je gezien moet hebben.

7-10 Robben Island
Lekker uitgeslapen en weer wat boodschappen gedaan op het Waterfront. We mogen de minibar wel gebruiken op kosten van het werk, maar de prijs van de minibar of die van de supermarkt zit toch wel een aardig verschil in.
Om 12 uur inchecken bij de Nelson Mandela Gateway to Robben Island voor een overtocht naar het eiland.

Eenmaal op het eiland stappen we eerst in een bus voor een rond rit, hierbij word duidelijk uitgelegd over de geschiedenis van het eiland hoe het nu gebruikt wordt.
Het belangrijkste is nog steeds de gevangenis. Ook al wordt hij niet meer gebruikt als gevangenis, iedereen die op het eiland woont werkt daar, of is er van afhankelijk (toeristen etc).
Vanuit de bus hadden we een mooi uitzicht op de Tafelberg.

De rondleiding door de gevangenis was indrukwekkend. Deze werd gegeven door een ex-gevangene die ook ten tijde van Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.
Hij kon veel over de gevangenis en de geschiedenis van het eiland vertellen.

Na de rondleiding nog een korte wandeling naar de boot.
Er is geen gelegenheid om langer op het eiland te blijven en zelf nog rond te kijken. Je moet met deze boot mee. Het is de laatste boot van die dag. (anders is het ook niet mogelijk, de boot zit altijd vol, dus op een volgende boot is geen plaats voor jou.)

8-10 Companies Gardens – Kasteel de goede hoop – Tafelberg
De eerste dag van mijn vakantie. Helemaal allenig in mijn eentje in Kaapstad. Ik had in de afgelopen weken heel veel Nederlandse geschiedenis geleerd en ook heel veel tips gekregen van wat ik nog moest zien. Voor vertrek uit Nederland had ik al een lijstje gemaakt met dingen die ik wilde doen en zien. er was al e.e.a. van de lijst geschrapt, maar nog veel meer bijgekomen. het werd tijd daar iets aan te doen.
Een van de items was een bezoek aan de Companies Gardens.

Met een Taxi van het hotel naar park in het centrum van Kaapstad gegaan.
Even heerlijk gewandeld in een stukje groen in de stad. Er was een koude wind, van wat locals begreep ik dat het sneeuwde in de bergen.
Aan het eind van het park heb je een mooi uitzicht op de berg.

Aan het einde van het park via Government Ave richting het stadhuis gelopen.

Na het stadhuis, de straat overgestoken naar het Kasteel de goede hoop.
Het Kasteel is ooit aan het strand gebouwd, nu ligt het een kilometer landinwaarts. het word dan wel duidelijk waarom een naast gelegen straat strandstraat wordt genoemd. Daar was eerst het strand.

Tijdens de lunch in het kasteel, wederom een mooi uitzicht op de berg.
De Tafelberg mag dan wel in de stad liggen, het blijft een berg met wind en wolken. Ze zeggen meestal dat als je wil gaan, je je kans moet pakken, een paar uur later kan het alweer gesloten kan zijn omdat het dan te gevaarlijk is boven.
Dus nu er geen bewolking is en het niet te hard waait (maar wel koud) het besluit genomen om naar boven te gaan (met de kabelbaan).

Het uitzicht boven is geweldig. je kunt heel Kaapstad overzien.
Na een tijdje boven te hebben rond gelopen was het weer tijd om naar beneden te gaan. In de ochtend was er geen wolkje aan de lucht en later op de middag kwamen er steeds meer. Het werd ook best koud.
Klik hier voor wat leuke weetjes.

9-10 Township tour
Eerder kreeg ik een tip vanuit het hotel om een township tour te doen. Ik voelde me daar wat ongemakkelijk bij, vond het meer iets van kijken hoe arm ze zijn.

Ik had hier een aantal keer met een van de gastvrouwen van het hotel tijdens het ontbijt over gesproken. zij kwam zelf ook uit een township en heeft mij uitgelegd dat veel mensen daar wonen omdat hun familie daar ook woont, en omdat er gewoon niet genoeg huizen zijn.
In de grote steden is veel werk, op het platteland niet zo, dus hele gezinnen trekken naar het werk toe, het is gewoon niet mogelijk/gewenst om zo snel te bouwen.
Uiteindelijk had ze me over gehaald en heb ik een op haar aanraden een volledige dag trip gekozen met een bezoek aan meerdere townships.

Ook voor deze excursie werd ik weer keurig op tijd opgehaald bij het hotel.
De eerste stop was bij het District 6 Museum.
District Six is de naam van een wijk in Kaapstad. Maar niet zomaar een wijk. District Six is gelegen in de zogenaamde ‘city bowl’ (CBD) van Kaapstad. De wijk heeft een tragische geschiedenis. Wie aan District Six denkt, denkt aan de zogenaamde ‘forced removals’ – gedwongen verhuizingen – van meer dan 60.000 inwoners in de jaren ’70, de hoogtijdagen van de Apartheid en tegelijk een zwarte pagina in de geschiedenis van Zuid-Afrika.
Naast het verhaal over district 6 had het museum ook een deel waarin de land winning werd beschreven.

Hierna reden we naar een ouder huizen project. We mochten bij iemand binnen kijken, toen ik dat zag, had ik spijt dat ik de tour ging doen.
De vrouw des huizes zei dat ze blij was dat ze er kon wonen, er was water, elektriciteit. En het huis was goed voor haar en de familie woonde ook dichtbij.

Aangekomen bij de volgende stop. Dit waren golfplaten bouwsels. Geen idee hoe ze het doen, maar je schijnt aan die golf platen best grote Tv’s op te kunnen hangen. We kwamen hier bij een lokale bier brouwer (althans, hij noemde het zo)
De hele groep mocht uit een stalen emmer een slok bier nemen. Als ik er aan terug denk (in 2021) word ik nog misselijk van de lucht en de smaak.
Ook deze meneer was blij dat hij hier kon wonen, het was maar 1 uur rijden met de auto naar zijn werk. Veel beter dan de 3 uur die hij hiervoor had. Met het bierbrouwen erbij kon hij wat extra’s doen voor de community.

Hierna mochten we bij mensen binnen kijken die in een redelijk nieuw huis woonden. Zover als je vanaf hun galerij kon zien werden nieuwe huizen gebouwd.

Na het snel even binnen kijken bij in een huis, volgde een bezoek aan een schooltje.
Iedere touroperator sponsort een of meerdere scholen in deze buurten, hierdoor hebben ze ook het recht om met hun gasten zo’n school te bezoeken.
De kinderen vinden het mega interessant om met vreemde mensen te knuffelen (zolang je maar iets geeft).

Voor de laatste stop van deze tour reden we door Khayelitsha (Khayelitsha betekent ‘nieuw thuis’ in het Xhosa.) naar Vicky’s Bed en Breakfast. Dit is een B&B in 1 van de grootste townships van Kaapstad.

10-10 Full day Cape Point
Op 30-9 had ik een half day tour gedaan naar Cape Point, dit was best wel wat kort en heb daarom een full day tour geboekt.
De tour heeft een iets andere volgorde en je ziet meer.

Op de heen weg zijn we op de zelfde rustplaats gestopt als eerst, nu hadden we echter het geluk een moeder (m/v) met kalf te spotten.

Vanuit Houtbaai hebben we een boottochtje met Drum Beat charters naar een eiland vol zeehonden.

Hierna de berg overgestoken naar Boulders Beach.

Vervolgens via de bavianen

en de struisvogelboerderij,

Naar Cape point. Deze keer niet alleen boven geweest, maar ook beneden.

Om vervolgens terug naar het hotel te gaan via Kirstenbosch botanische tuinen.
Kirstenbosch is een mooi aangelegd park met veel history.
In het oudste deel vindt je Colonel Bird’s bath.

13-10 Waterfront
Mijn laatste 2 Nederlandse Collega’s zijn gisteren avond naar huis gegaan. Mijn laatste 2 weken in Kaapstad moet ik me alleen vermaken.
Het had de afgelopen dagen veel geregend en ik wilde niet te ver van het hotel, dus heel lui een aantal terasjes gepakt en een beetje gewandeld op het Waterfront.

14-10 Jet Boat
Vandaag weer naar te Waterfront, deze keer actief aan de wandel en veel zien.
Tenopzichte van gisteren belooft het een schitterende dag te worden.

Ik had een een tocht met een snelle rubberboot(Jet Boat) geboekt.
Tijdens het varen moest je je met beide handen vast houden. Even een foto maken was echt niet mogelijk, we werden zo door elkaar heen geschud dat het beeld zeker bewogen zou zijn.
Wel heel veel gezien, zeehonden, pinguïns, in de verte nog een walvis. Bij Clifton beach was er de mogelijkheid om weer even op adem te komen en een foto te maken.

20-10 Helikoptervlucht
voor vandaag had ik mezelf een helikoptervlucht belooft.
Ik zag ze regelmatig vliegen vanuit het hotel en er ok wat verhalen van gehoord.
De luchthaven is aan het Waterfront. Omdat ik zo lang ben, mocht ik naast de piloot plaatsnemen.
Het was wederom een mooie dag en ook weer heel veel gezien.
Zo vlogen we langs het hotel waar ik al 5 weken zat langs de west kant van de tafelberg richting cape point en langs de oost kant weer terug.

26-10 Laaste dag kantoor
verbaast word ik wakker en besef me dat het de laatste werkdag is in Kaapstad. Morgen avond vlieg ik naar huis.
Wat is de tijd gevlogen. Ik had gisteren al een farewell gift gekregen van mijn favoriete restaurant (Tasca de Belem, wat inmiddels niet meer bestaat)
Niet dat ik hier iedere avond gegeten heb, maar zeker 2-3 keer per week. Een boek over Kaapstad met daarin e.e.a. geschreven door het personeel.

De ochtend op kantoor verliep normaal, de lunch werd al bijzonder.
In mijn favoriete lunchroom voor de lunch (Media24)
Ik heb niet voor de lunch hoeven betalen, en kreeg ook nog wat lekkers.
Afgesloten met een laatste rondje om kantoor.

De middag verliep net wat anders. Ik ben uitvoerig door mijn nieuwe collega’s in het zonnetje gezet en heb veel kados gekregen. ook moest ik met iedereen op de foto (wat ik jullie zal besparen).

Aan het eind van de dag kon ik even naar het hotel om daar al mijn cadeaus af te gooien en weer terug te gaan naar kantoor voor een afscheidsborrel(Tequila shotjes) in Newscafe(Nu Arts cafe)

Na afloop probeerden een aantal collega’s nog een scene na te doen uit de matrix (er zijn beelden van) als ook een soort van groepsfoto te maken op de trap.

27-10 Laaste dag in Kaapstad
De laatste dag alweer, hoe kan de tijd zo snel gaan?
Al weken hoor ik om 12 uur een luide knal. Het is de Noon Gun op Signal Hill.
Op de laatste dag maar eens gaan kijken hoe dat ging.

Terug naar het Waterfront voor nog een laatste rondje.

En nog een rondvaart gedaan. steeds weer dat lopen…. ff lekker zitten….

En vandaar uit de laatste wandeling terug naar het hotel.

Om daar nog even een stukje over de pier te lopen voor ik aan mijn laatste drankje zou beginnen op het terras van het hotel. De obers van het hotel kwamen me een fijne vlucht wensen.
Ik heb op het vliegveld in de business lounge iets gegeten, maar veel honger had ik niet.

28-10 Nederland
rond 10 uur weer terug in Nederland.
Nog een beetje moe van de lange vlucht loop ik over Schiphol. Ik heb een goede vlucht gehad en enorm genoten van mijn verblijf in Kaapstad.
Schiphol is ook wennen, ik moet nu zelf met mijn koffers lopen zeulen, en moet vooral ook wennen dat ik niet meer met de platina card van de zaak kan wapperen om te betallen voor mijn eten en drinken.
Ik mis Kaapstad nu al.

Het was alweer 6 jaar geleden sinds mijn vorige vakantie in het buitenland en had me voorgenomen vaker te gaan.
Begrijp me niet verkeerd, Nederland is ook mooi, maar dat kan altijd nog.

29-10 Kantoor Nederland
Koud aangekomen op kantoor: “Vincent, In “januari moet er weer een training gegeven gaan worden in Kaapstad, wil jij?”